MSZ EN 15635

Ne felejtse el állványainak éves ellenőrzését!

Minden évben kötelezően felül kell vizsgáltatnunk raktáraink állványrendszerét.
A helyhez kötött, raktári, acélszerkezetű állványok vizsgálatait az MSZ-EN 15635:2009 harmonizált szabvány írja elő. E szabvány csaknem teljeskörű iránymutatást biztosít a gyakorlatban használt állványok használatában. Feltétlenül tudnunk kell, hogy az új termelési területekre előre tervezett állványok szabályai és hibái jelentős mértékben eltérnek az utólagosan beépített tároló állványokétól.
A tárolási célú állványrendszerek okmányai tartalmazzák az állványok paramétereit, ezek a dokumentumok általában könnyen elérhetők, azonban az állványokat felszerelő vállalkozók kivitelezési bizonylatai sok esetben hiányoznak. Ezek a bizonylatok a kivitelezés felelősségét hordozzák, a szakszerűtlen kivitelezés ellen nyújtanak védelmet. A bizonylatok az állványok azonosíthatóságához szükségesek, melyek tartalmazzák az állványok terhelhetőségét, elrendezési vázlatrajzát, adattábláit. Az esetleges átépítések során a dokumentációt is változtatni kell.
A raktári, tárolási célú állványrendszer vizsgálatok végzéséhez nem szükséges statikus szakvégzettség. Az építési célú állványrendszerek vizsgálata nem tárgya a szabványnak. Gyakori szabálytalanság, hogy az állványt, vagy az állvány egyes elemeit az épület szerkezeti elemeihez valamilyen módon hozzákötik.  Az állványok használatának előírásai tiltják az épülethez kapcsolást. Ha ez mégis megtörténik, onnantól az állvány tartószerkezetté válik, megszünteti a gyártó kötelezettségét, és előzetes statikusi szakvélemény, építési engedély szükséges. Az állványok önmagukban állékonyaknak kell lenniük, nem szabad hozzákapcsolni például légállapot szabályzó, vezetékes tűzoltó berendezést, vagy világító berendezést. Egyéb állékonyság rontó hatáson kívül érintésvédelmi kockázatot is jelenthetnek.

Új építések esetén érdemes már a tervezésnél szakembert bevonni, így nem kell annyi kompromisszumot keresni a szükségesség és a szabályosság között.
Használt vagy átalakított állványok felhasználása esetén a minőség biztosítása sokkal problematikusabb, mint az új állványoknál. A megfelelőség biztosítását szakvállalkozások mérésekkel, dokumentációk pótlásával, esetleges utólagos beszerzésével képesek pótolni. Üzembe helyezési eljárás folyamán érdemes az állványt szakvállalkozással vizsgáltatni. A használat során megsérült állványok kezelésére jött létre a hivatkozott szabvány, miszerint a sérült elemek szakértővel való javítása vagy éppen cseréje megkerülhetetlen. 
Állvány telepítések hibái: Az állvány gyártója meghatározza az állvány elemek összeépíthetőségi feltételeit, terhelhetőségét, a szükséges padlózattal szembeni követelményeket. A nem körültekintő állvány telepítése annak biztonságát veszélyezteti. A telepítési hely ismeretlen paraméterű vagy bizonytalan minőségű padlózat esetén szükséges egy építés-statikus szakvéleményét kikérni. A telepítés fontos feltételei közé tartozik az állványt kiszolgáló gépi berendezés biztonságos helyigénye, a munkabiztonság szempontjai, a munkanemnek megfelelő légállapotok, a megvilágítás, fény és hangjelzők, biztonsági szín és alakjelek, tűz elleni védelem, menekülési utak biztosítása stb.

A helyhezkötött rakodólapos állványrendszerek felülvizsgálata során díjtalan tanácsadás jelleggel, elvégezzük a környezetükben talalható polcos állványok, pl. Salgó, szemléjét is.  

 

 

Üdvözöljük weboldalunkon

Örömmel jelentjük, hogy elkészült az új weboldalunk! A legfrissebb hírek itt olvashatók, amelyekkel tájékoztatjuk Önt a legújabb eseményekről, valamint naprakész információval szolgálunk bármilyen új szolgáltatást illetően, ezért rendszeresen látogasson el erre az oldalra, várjuk!

de van Logistor Kft is!

Választékunk,  tevékenységeink:

Raktári, irattári polcos  állványok galériás és  síneken gördíthető  kivitelben is, csavarozható  vagy kapcsolható  elemekből, festett ill.  horganyzott  felülettel. Rakodólapos állványrendszerek. 

Soros, bejárható,  átjárható, görgős átfutó,  rakodólap betoló  [Push-  Back], síneken  gördíthető,  horganyzott és  festett  kivitelben  hűtőházakba  is. Speciális állványok, csarnokirodák. Görgős, hevederes  szállítópályák. Görgős  komissiózó-állványok és  asztalok.

 

Elérhetőség

Logistor Raktartechnika Kft. Pesti út 112.
Gyál,
2360
+36 70 229 0077
+36 20 446 6017
info@logistor.hu